Oogsten uit een jong voedselbos

Als je het hebt over oogsten uit een voedselbos, kan het soms klinken alsof dat lange termijnwerk is. Maar in onderstaande video laat ik je zien wat wij allemaal oogsten uit ons jonge voedselbos, waarvan veel struiken en bomen hooguit twee of drie jaar terug zijn geplant. Het is nog niet zoveel dat ik er een kelder vol jam en appelmoes van kan maken, maar we oogsten al een aantal weken kleinfruit voor in de havermoutpap ‘s morgens.

Dit is er zoal aan bessen te vinden in ons voedselbos:

  1. Aardbeien: vorig jaar geplant
  2. Frambozen: twee jaar terug geplant (stekken van 20cm hoog)
  3. Rode aalbessen vorig jaar geplant: dit waren al redelijk grote struiken die uit de tuin van Bob’s ouders kwamen
  4. Witte aalbessen (ook wel champagnebessen): twee jaar terug geplant
  5. Zwarte bessen: vorig jaar geplant
    Dit is wat we nu al oogsten of geoogst hebben. Wat nog komt: blauwe bessen (vorig jaar geplant), kruisbessen (vorig jaar geplant, al als redelijk grote struik, ook bij Bob’s ouders uit de tuin), bramen (ik denk ook twee jaar terug geplant, tegelijk met de frambozen) en appel (degene die ik laat zien hebben we twee jaar terug geplant al als redelijk grote boom, afkomstig van een kwekerij die er mee stopte).

Niet genoemd in deze video, maar andere struiken en bomen in ons voedselbos zijn: een perenboom en nóg een appelboom (geplant door Bob een aantal jaar terug), een bejaarde pruimenboom (die inmiddels helemaal hol gehakt is door de specht én waarvan we boskip, een paddestoel, kunnen oogsten, maar waar nog steeds één tak met blad én vruchten aan zit), appelbes (supergezonde bessen en een prachtige struik in alle seizoenen), meidoorn (ontzettend geneeskrachtig én heerlijke bessen voor siroop), tamme kastanje en hazelaar (van deze beide hebben we nog niet kunnen oogsten, maar het lijkt er dit jaar wel in te zitten!), vlier (voor de bloesem én de bessen), bottelroos (ook voor de bloemen en de rozenbottels). Ik vergeet nu vast nog wat, maar dat geeft wel een beetje een idee van de diversiteit.

Tof toch? En het gave is dat het, met een beetje goed beleid, we volgend jaar alleen maar meer zullen kunnen oogsten! Bomen en struiken planten is dus een geweldige investering! Ook al op korte termijn!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.